Uit de Klimaat- en Energieverkenning blijkt dat het aantal zonnepanelen op daken van huishoudens naar 2030 zal verdubbelen. Er lijkt nog ontzettend veel groei mogelijk, om meer van onze energie duurzaam op te wekken.
Uit de Klimaat- en Energieverkenning blijkt dat het aantal zonnepanelen op daken van huishoudens naar 2030 zal verdubbelen. Er lijkt nog ontzettend veel groei mogelijk, om meer van onze energie duurzaam op te wekken.
In 2030 zullen we in Nederland over 25,2 gigawattpiek aan capaciteit beschikken. Dat is goed nieuws, omdat het onder andere komt door een verdubbeling van het aantal huishoudens met zonnepanelen.
Toch is er niet alleen maar goed nieuws. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat namelijk ook in dat het aantal zonneparken en bedrijven met zonnepanelen juist niet zo hard zal groeien. De verwachtingen zijn omlaag bijgesteld.
Bovendien ligt er een risico in het overvolle stroomnet. Dit betekent in sommige regio’s al dat er eerst een uitbreiding van de capaciteit nodig is. Pas daarna zal het mogelijk zijn om meer zonnepanelen te installeren en aan te sluiten op het stroomnet.
In een vorige berekening en voorspelling ging het planbureau nog uit van betere cijfers. Toen werd er nog geen rekening gehouden met een overbelasting van het stroomnet.
In de nieuwe berekeningen is daar wel rekening mee gehouden. Dat betekent dat het aandeel van windmolens en zonnepanelen in de energiemix iets kleiner zal zijn. In Nederland zullen we in 2030 daardoor zo’n 66 tot 73 procent van onze energie duurzaam kunnen opwekken.
Het gaat in totaal om 99 terawattuur aan elektriciteit. Zo’n 50 terawattuur daarvan is afkomstig van windenergie op zee. Het gaat voor 22 terawattuur om windenergie op land en nog eens 23 terawattuur aan zonne-energie.
Eerder ging het planbureau nog uit van 26,04 gigawattpiek aan duurzaam vermogen in Nederland in 2030. Nu gaat het nog om 25,2 gigawattpiek. Dat is nog steeds een behoorlijke stijging ten opzichte van wat we op dit moment hebben. In 2020 moesten we het namelijk doen met 10,7 gigawattpiek. Toch neemt het niet weg dat de voorspellingen iets minder gunstig zijn. Als we daar in Nederland wat aan willen doen zullen we vooral het stroomnetwerk moeten upgraden.
Ondanks de verminderde verwachtingen van zonneparken en bedrijven lijkt het juist heel goed te gaan met de particuliere opbrengst. Het aantal huishoudens dat zonnepanelen wil kopen is onverminderd groot.
Dat zal er volgens het planbureau voor zorgen dat in 2030 weer twee keer zoveel huishoudens zonnepanelen hebben liggen als nu het geval is. Zo’n verdubbeling zal het bewustzijn bij veel mensen verbeteren. Tegelijkertijd draagt het dus verminderd bij aan de energietransitie, en dan moet ook het stroomnetwerk alle extra panelen nog goed aan kunnen.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de Dakscan en zie precies binnen hoeveel jaar jij jouw investering hebt terugverdiend.