Steeds meer gemeenten voelen de noodzaak om te verduurzamen. En dat niet alleen, ze zien in een meer duurzame energievoorziening bovendien een mogelijkheid om op termijn kosten te besparen.
Steeds meer gemeenten voelen de noodzaak om te verduurzamen. En dat niet alleen, ze zien in een meer duurzame energievoorziening bovendien een mogelijkheid om op termijn kosten te besparen.
Er is al jarenlang veel interesse in zonnepanelen. Daarnaast ontdekken steeds meer gemeenten de mogelijkheden van windenergie. Het stelt ze voor een keuze, namelijk die tussen windturbines of panelen om elektriciteit uit zonlicht op te wekken. En sommige gemeenten gebruiken de beide methoden, om tot een zo hoog mogelijk rendement te komen. Bovendien is het aan de hand daarvan mogelijk om het draagvlak te vergroten.
Niet iedereen zit te wachten op een grote windmolen in de spreekwoordelijke achtertuin. En anderen kunnen zich niet zo vinden op zonnepanelen op bijvoorbeeld de daken van monumenten. Gemeenten ontdekken daarom steeds vaker dat het helpt om de bewoners inspraak te geven.
Dat is alleen mogelijk als er een keuze ligt, om aan te geven waar de voorkeur naar uitgaat. Bewoners die op deze manier betrokken worden zullen positiever staan tegenover de vorm van duurzame energie die ze ondersteunen. Op die manier kunnen gemeenten gebruik maken van zonne-energie of windenergie, of de beiden als de bewoners daarmee instemmen.
Het is voor gemeenten uiteindelijk belangrijk om duurzaam elektriciteit op te wekken. Dit helpt ze om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen en kan bovendien helpen om op de lange termijn op de kosten te besparen. Het zijn twee belangrijke doelen, waarvoor zowel de energie uit wind als die uit zonlicht goed geschikt zijn.
Door met bewoners in gesprek te gaan over de mogelijkheden lukt het om die een keuze te bieden, terwijl de gemeente uiteindelijk het doel bereikt. De zonnepanelen spelen op die manier een belangrijke rol bij het creëren van draagvlak. Meer bewoners kunnen zich vinden in de plannen, waardoor er minder weerstand is en de projecten sneller doorgang kunnen vinden.
Gemeenten plaatsen de zonnepanelen op grote daken, net als in weides op de grond. Op die manier verspreiden ze de velden met de panelen, iets dat ook weer bijdraagt aan het draagvlak onder bewoners. Bovendien ontstaat er op die manier de keuze tussen meer panelen op specifieke plekken of bijvoorbeeld een windmolen. Door bewoners te betrekken in de keuze snappen ze de overwegingen die er worden gemaakt, om uiteindelijk tot een plan te komen. Veel gemeenten merken dat er op deze manier meer steun is voor de zonnepanelen, zelfs als het gaat om grote parken midden in de natuur.
Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.