Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het kan af en toe flink hagelen. Iets waar onze Nederlandse daken goed tegen bestand zijn, maar waar zonnepanelen wel degelijk veel last van kunnen hebben.
Het komt gelukkig niet vaak voor, maar het kan af en toe flink hagelen. Iets waar onze Nederlandse daken goed tegen bestand zijn, maar waar zonnepanelen wel degelijk veel last van kunnen hebben.
De zonnepanelen kunnen beschadigen en bijvoorbeeld breukgroei gaan vertonen. In dat geval is het de verzekeraar die moet uitkeren, zo oordeelt het gerechtshof in Amsterdam. Het gaat om een zaak die is aangespannen door een pluimveehouder in Zuidoost-Brabant, tegen verzekeraar Delta Lloyd. Die wilde eerst niet uitkeren, voor schade die is ontstaan tijdens een hagelstorm in juni 2016. De rechter heeft in hoger beroep geoordeeld dat de verzekeraar toch uit moet keren, omdat er sprake is van zware beschadiging die door de hagel is ontstaan.
De pluimveehouder kreeg in 2016 te maken met de schade en liet een test uitvoeren door SolarTester. Die stelde vast dat de zonnepanelen op de daken van het bedrijf beschadigd waren en dat ze vervangen moesten worden. Delta Lloyd ging daar niet zomaar mee akkoord en besloot Dekra Certification een second opinion uit te laten voeren.
Daarop besloot de verzekeraar om geen schadevergoeding uit te keren. Wel gaf het bedrijf aan te willen uitkeren als binnen 2 jaar zou blijken dat de panelen ernstig beschadigd zijn en dat er als direct gevolg daarvan breukgroei zou ontstaan.
Het gerechtshof stelt in hoger beroep nu dat er inderdaad sprake is van zware beschadiging. Het gaat niet om lichte beschadiging, waardoor de verzekeraar wel degelijk moet uitkeren. “De deskundigen hebben aan de hand van de aard en omvang van de microbreukjes de beschadigde zonnecellen ingedeeld in 3 categorieën: uncritical, critical en very critical. […] De bevindingen van de deskundigen zijn ook verder toereikend om aan te nemen dat het niet gaat om lichte beschadigingen aan de zonnepanelen.”
Volgens het gerechtshof is er daarmee geen sprake van slechts krassen, schrammen, deuken of andere lichte beschadiging. Het is daarom aan de verzekeraar om uit te keren en er daarmee voor te zorgen dat de panelen op het dak van de pluimveehouder vervangen zullen worden.
Het is bij zonnepanelen op het dak altijd verstandig om goed te kijken naar de opstalverzekering en de dekking daarvan. Sommige verzekeraars doen heel concrete uitspraken over de dekking voor zonnepanelen, of niet. Let daar goed op wanneer u zonnepanelen laat plaatsen, waarmee u voorkomt dat er onduidelijke of dure situaties kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld na een hagelbui, die er zomaar toe kan leiden dat de panelen beschadigd raken en niet of in ieder geval niet goed meer werken.
Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.
Meer weten? Chat met onze medewerkers, zij vertellen je alles!