Het lijkt erop dat grote projecten met zonnepanelen de komende tijd vertraging zullen oplopen. Of dat ze in ieder geval duurder worden, waardoor initiatiefnemers en betrokkenen voorzichtig zullen zijn met de ontwikkeling.
Het lijkt erop dat grote projecten met zonnepanelen de komende tijd vertraging zullen oplopen. Of dat ze in ieder geval duurder worden, waardoor initiatiefnemers en betrokkenen voorzichtig zullen zijn met de ontwikkeling.
Dat is een van de inzichten uit onderzoek door Rystad Energy. Er werd gekeken naar de wereldwijde productie, het transport en de kosten voor projecten met veel zonnepanelen. De verwachtingen zijn niet rooskleurig, iets dat in belangrijke mate te maken heeft met de coronapandemie.
Die leidt tot stijgende prijzen van grondstoffen én transportkosten. Bovendien is er niet voldoende capaciteit beschikbaar om alles te produceren. Dat betekent dat ongeveer de helft van de 90 gigawattpiek aan projecten met problemen te maken zal krijgen.
Volgens Rystad Energy krijgen de grote projecten vooral te maken met stijgende grondstofprijzen en knelpunten in de toeleveringsketen. De beide oorzaken zorgen er samen voor dat veel projecten zullen worden uitgesteld. Of dat er zelfs wordt geannuleerd, omdat het op dit moment minder rendabel is om de projecten te realiseren.
Het gaat om projecten voor in totaal 90 gigawattpiek aan zonnestroom. De onderzoekers verwachten dat 56% van de projecten met problemen te maken krijgt. Dat betekent dat er 50 gigawattpiek op losse schroeven staat. Dat zal vervolgens gevolgen hebben voor de vraag naar consumentenproducten, net als op de prijzen daarvoor.
De productiekosten van zonnepanelen bleven lange tijd dalen, waardoor steeds meer mensen hier enthousiast over werden. De bodem ligt voorlopig op minder dan 20 dollarcent per Wattpiek. Dat niveau hebben we inmiddels al een tijdje los kunnen laten. Sinds het dal in 2020 is de prijs in 2021 opgelopen naar 26 tot 28 cent per Wattpiek.
Dat is een stijging van bijna 50 procent in een jaar tijd. Het betekent dat met name grote projecten een stuk duurder worden, waardoor investeerders voorzichtiger zullen zijn in hun beslissingen. Of ook consumenten er last van krijgen valt nog te bezien.
Een groot deel van de projecten met veel zonnepanelen zal zo’n 10 tot 15 procent duurder uitvallen. Dat is een flinke stijging, waardoor de businesscase niet in alle gevallen rendabel blijft.
Het kan volgens de onderzoekers betekenen dat een deel van de initiatiefnemers de stekker eruit trekt. Zij zullen andere plannen realiseren of wachten met de zonneparken. Bovendien is er niet direct zicht op een daling van de kosten, dus bestaat het risico dat de markt voor zonnepanelen met een vertraging te maken krijgt.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de Dakscan en zie precies binnen hoeveel jaar jij jouw investering hebt terugverdiend.