De vraag die wij vaak voorbij zien komen: wat zijn pv panelen? PV panelen is een andere benaming voor zonnepanelen. De panelen kunnen energie opwekken doormiddel van de zon. De pv in “pv panelen” staat voor photo voltaic. De Nederlandse vertaling voor pv panelen is licht elektriciteit panelen.
De specialist of installateur gebruikt meestal de vakterm pv panelen, terwijl de term zonnepanelen vaker gebruikt wordt in de volksmond. De benaming maakt niet uit, het gaat erom wat het kan. PV panelen zijn een goede oplossing voor een duurzamere leefomgeving. De leefomgeving verduurzamen met pv panelen én besparen op uw energierekening. Dubbel zoveel winst!
Systemen met pv panelen kunnen we grofweg onderscheiden in twee soorten:
De naam verklapt het al een beetje. Autonome pv systemen hebben geen koppeling met het elektriciteitsnet. Dit houd in dat de opgewekte stroom direct gebruikt moet worden of opgeslagen in een accu. Dit type systeem met pv panelen wordt vaak toegepast bij situaties zoals tuinverlichting, verkeerslichten of flitsers.
Dit systeem met pv panelen staat gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Dit wordt gebruikt bij woningen, bedrijven, kantoorpanden etc. Het teveel opgewekte stroom hoeft niet opgeslagen te worden. Dit teveel aan energie kunt terug leveren aan uw energieleverancier. U kunt dit laten verrekenen met uw energierekening of een vergoeding ontvangen. Meer besparen met pv panelen en uw terugverdientijd verkorten!
Vergelijk de verschillen tussen de 2 soorten PV systemen. Het grootste verschil in het systeem met PV panelen zit in de verbinding met het elektriciteitsnetwerk.
Autonome pv systemen met pv panelen | Netgekoppelde pv systemen met pv panelen |
Op zichzelf losstaand systeem | In verbinding met het openbare elektriciteitsnetwerk |
Geschikt voor in het bos, weiland, op de boot, caravan etc. | Prima geschikt voor gebouwen, bedrijven en huizen |
Omvormer optioneel | Omvormer verplicht |
PV panelen systeem heeft (beperkt) onderhoud nodig | PV panelen systeem is onderhoudsvrij |
Opgewekte energie moet snel verbruikt worden (afhankelijk van de grootte van de accu) | U kunt de opgewekte energie gebruiken of ‘verkopen’ |
Duurder vanwege de mobiliteit | Goedkoper t.o.v. autonome pv panelen systeem |
Makkelijker mee te nemen/verplaatsen | Moeilijk te verplaatsen/verhuizen |
Investeren in een duurzame leefomgeving middels pv panelen is een goede keuze. De vraag is: wat kosten pv panelen? Net als bij veel producten kunt u het zo gek maken als u zelf wilt. Er zijn pv panelen te koop vanaf € 250,- t/m € 350,-. U moet echter niet naar de prijs van één pv paneel kijken, maar naar de totale investering met pv panelen. Daarnaast is het voor één pv paneel niet reëel om dergelijke kosten te maken.
Een totale pv panelen systeem bestaat uit:
Bekijk hier ons assortiment aan pv panelen sets.
Installatie van pv panelen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het leggen van de pv panelen op het dak. Het tweede deel bestaat uit het elektrische gedeelte. Voer het tweede deel van de installatie alleen zelf uit wanneer u verstand hebt van elektriciteit.
We weten inmiddels dat pv panelen zorgen voor een besparing op uw energierekening. Bij het kopen van pv panelen zijn er twee dingen van belang:
Stel dat u jaarlijks 3400 kWh aan stroom verbruikt. In deze situatie heeft u een pv panelen systeem nodig met minimaal 3800 wp. Het vermogen van pv panelen wordt uitgedrukt in wattpiek. Dit benodigde vermogen van 3800 wp kunt u invullen op verschillende manier. Wanneer u kiest voor pv panelen met veel vermogen heeft u minder ruimte nodig. Heeft u genoeg ruimte, dan kunt u kijken naar pv panelen met weinig vermogen. Hoe lager het vermogen, des te goedkoper qua aanschaf.
U weet nu hoeveel pv panelen u nodig heeft voor uw pv panelen systeem. Op basis van deze gegevens kunt u kijken of het aantal pv panelen past op uw dak.
Wat als ik niet genoeg ruimte heb voor mijn verbruik? U kunt uiteraard ook kiezen voor een maximale pv panelen installatie en de rest van uw verbruik aanvullen met reguliere stroom.
Wist u dat er verschillende subsidie mogelijkheden zijn waar u gebruik van kunt maken?
Bekijk hier ons assortiment aan pv panelen.
Hoeveel PV panelen passen er op mijn dak? Bereken nu!
We weten inmiddels dat pv panelen zorgen voor een besparing op uw energierekening. Het is echter belangrijk te weten hoeveel we kunnen besparen met welk investeringsbedrag. De opbrengst van pv panelen is heel erg situatie en pv paneel afhankelijk. Het belangrijkste hierin is uw dakligging. Uw pv panelen presteren het beste wanneer deze naar het Zuiden zijn gericht. De overige richtingen zoals Oosten en Westen zijn ook goed qua rendement. Heeft u een ligging op het noorden adviseur ik u niet te kiezen voor pv panelen.
Met de terugverdientijd van pv panelen gaat u immers uw investering terug verdienen. Het is goed om te weten wat de gemiddelde terugverdientijd is. De gemiddelde terugverdientijd voor pv panelen is 5 tot 6 jaar. Hierbij is rekening gehouden met (lokale) subsidies en btw teruggave mogelijkheid. Voor de berekening van de pv panelen terugverdientijd moet u wel alle kosten meenemen zoals pv panelen, omvormer, montagemateriaal en eventueel installatie. Deze kosten kunt u delen door de opbrengsten en de uitkomst daarvan is uw terugverdientijd.
Voor het narekenen hoeveel pv panelen u kwijt kunt is het handig de afmetingen van pv panelen te weten. Op enkele uitzonderingen na zijn de meeste pv panelen 165 cm bij 100 cm (hxb). Dit komt erop neer dat een losse pv paneel ongeveer een oppervlakte heeft van 1,5 m2. Gezien de pv panelen op een plat dak schuin rechtop staan heeft u daar meer ruimte nodig. Bij PV panelen op plat dak moet u ongeveer rekenen met 2,5 m2 per pv paneel. Zo voorkomt u dat de volgende pv panelen in de schaduw staat van zijn voorganger.
Meer weten? Chat met onze medewerkers, zij vertellen je alles!