Goed nieuws voor de mensen die graag zonnepanelen willen installeren echter geen geschikte dak hebben voor de installatie. Vanaf 1 januari 2014 mag u ook profiteren van zonne-energie wanneer deze op een ander dak liggen. Er is gezocht naar een goede oplossing gezien dit soort initiatieven meestal gezamenlijk worden uitgevoerd. Voor dit soort projecten is het oprichten van een coöperatie de oplossing.
Op het moment dat er meerdere personen ‘eigenaar’ zijn van de zonnepanelen is het heel lastig dit in goede banen te leiden. Bij een coöperatie kunt u een persoon aanwijzen die rechtmatig eigenaar wordt van de zonnepanelen. De certificaathouders (leden van de coöperatie) betalen de coöperatie geld waarmee de zonnepanelen aangeschaft kunnen worden. De leden hebben het voordeel dat ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden en het enige risico wat ze lopen is het verliezen van hun inzet.
Op een gegeven moment begint de coöperatie energie op te wekken via de zonnepanelen. In feite wordt hiermee geld verdiend. Dit bedrag wordt verdeeld naar ratio onder de certificaathouders. In de praktijk komt het vaak voor dat het lastig is de certificaathouders goed uit te kunnen betalen. De oplossing hiervoor is de leden een certificaat te kopen wat een waarde heeft van bijvoorbeeld 3 zonnepanelen. De waarde van dat certificaat zit ongeveer rond de € 750,-. Dit lijkt wellicht veel voor ‘maar’ 3 zonnepanelen, echter zit hier alles in verwerkt zoals de gehele installatie, coöperatie oprichting en overige kosten (bijvoorbeeld administratie).
De coöperatie kan worden opgericht bij de notariële akte door minimaal 1 persoon. Met het oprichten van een coöperatie wordt u automatisch ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wij adviseren u te kiezen voor een Coöperatie Uitgesloten Aansprakelijkheid (CUA). Bij deze constructie zijn de leden niet aansprakelijk voor elke vorm van schade. Vereist is wel dat er minimaal één keer per jaar een algemene vergadering plaats vindt. Tijdens deze algemene vergadering wordt het bestuur benoemt. De uitgedeelde certificaten kunnen vastgelegd worden via een notariële akte.
Nu ook zonder eigen dak profiteren van zonne-energie!
Bij een coöperatie is er geen sprake van een onderneming waardoor er geen btw plicht en vennootschapsbelasting is. Vanwege het feit dat er slecht één afnemer is hoeft er geen vennootschapsbelasting betaald worden en hoeft er geen BTW te worden afgedragen. Wij adviseren u dit nogmaals met de Belastingdienst te bespreken om misvattingen te voorkomen. De investering voor de certificaathouders valt in box 3. Dit betekent dat er jaarlijks 1,2% belasting over betaald dient te worden (tenzij er sprake is van vrijstelling).
Deze regeling heeft nog twee belangrijke voorwaarden:
Meer weten? Chat met onze medewerkers.