Zonnepanelen zijn er niet alleen voor de particuliere markt. Uiteraard zijn er ook regelingen voor ondernemers die het investeren in zonnepanelen gunstiger maken. De overheid wilt de investeringen in zonnepanelen zoveel mogelijk stimuleren. De reden daarvoor is dat er een bepaald (klimaat)doel is opgesteld voor het jaar 2020. Het doel houdt in dat 16% van alle energiebronnen duurzaam moeten zijn.
De regelingen en subsidies voor het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen hebben voornamelijk te maken extra fiscale aftrek. Deze regelingen/subsidies vallen of staan met de hoeveelheid inkomen die het bedrijf heeft. Indien het bedrijf in de rode cijfers zit zullen de subsidies niet aantrekkelijk of weinig zijn.
Wilt u als huiseigenaar in een VvE ook gebruik maken van zonne-energie?
Wij geven u groot gelijk, het scheelt stroomverbruik, milieubelasting en is financieel gezien een aantrekkelijke investering.
Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk om zonnepanelen te hebben in een flat, appartementencomplex of een gedeeld dak op uw eigen woning.
Collectief besparen door middel van gratis zonne-energie.
Er zijn twee mogelijke manieren om de opbrengst van de zonnepanelen te verdelen onder de leden.
De nieuwe regeling die in januari 2014 van kracht is gegaan maakt het voor VvE makkelijker om gezamenlijk zonnepanelen aan te leggen. Deze regeling wordt ook wel de postcoderoos genoemd. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de zonnepanelen panelen installatie ligt, plus de direct aan dit postcodegebied grenzende postcodegebieden (postcodegebieden die dezelfde 4 cijfers bevatten). Per januari 2016 is de postcoderegeling aangepast en vergemakkelijkt voor de VvE. De zonnepanelen installatie hoeft niet meer centraal te staan in de postcoderoos. De installatie mag ook in een van de blaadjes gerealiseerd zijn. Het is nu dus mogelijk om in de randen van de postcodegebieden zonnepanelen te installeren. De postcoderoos wordt langzamerhand meer een postcoderups.
Verenigingen van Eigenaren ontvangen een belastingkorting als de zonnepanelen installatie zich in hun woongebied bevindt. Voor deze regeling gold een korting van 7,5 cent per kWh. Per 1 januari 2016 geldt een verlaging van het energiebelastingtarief van de eerste schijf voor elektriciteit (=tot 10.000 kWh) tot vrijwel nul voor de gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling is alleen voor toepassing op kleinverbruikers met een gezamenlijke installatie in de postcoderoos.
De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot vrijwel nul wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Vereniging van Eigenaren hebben lagere energiekosten door deze regeling waardoor de investering gestimuleerd wordt.
Het zal uiteraard voorkomen dat u stroom opwekt terwijl u het op dat moment niet gebruikt. Deze opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De stroom die u heeft afgeleverd wordt vervolgens verrekent met uw energierekening (salderen). De energieleverancier betaald u dezelfde prijs als wanneer u stroom afneemt (gemiddeld € 0,20 per kWh).
Energiebedrijven zijn verplicht u voor het gelden stroomtarief te vergoeden. Voor VvE ligt het iets anders dan voor bijvoorbeeld particulieren. Bij een VvE wordt er gekeken naar het totale stroomverbruik (gezamenlijk). Met deze constructie komen VvE niet in aanmerking voor salderen. Om dit te vergemakkelijken kunt u een stroomverdeler gebruiken. Met deze stroomverdeler kunt u de geproduceerde stroom verdelen over verschillende aansluitingen.
De energiebespaarleningen zijn nu ook beschikbaar voor VvE. Met deze lening kunt u veertien duurzame maatregelen financieren. Onder de duurzame maatregelen vallen bijvoorbeeld: dakisolatie, gevelisolatie, isolerend glas, vloerisolatie, warmtepomp, zuinige cv-ketel, zonneboiler en natuurlijk zonnepanelen. De kosten voor deskundig advies kunt u in de lening meenemen.
Let op: u kunt maximaal 75% van uw lening besteden aan zonnepanelen.
Er zijn nog een drietal voorwaarden waaraan moet worden voldaan naast de reguliere voorwaarden:
Meer weten? Chat met onze medewerkers, zij vertellen je alles!