Dat zonnepanelen populair zijn was al langer duidelijk. Toch lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de groei, zo laat bijvoorbeeld netbeheerder Liander weten. Het bedrijf sloot nog niet eerder zoveel zonnepanelen aan als in 2019.
Dat zonnepanelen populair zijn was al langer duidelijk. Toch lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de groei, zo laat bijvoorbeeld netbeheerder Liander weten. Het bedrijf sloot nog niet eerder zoveel zonnepanelen aan als in 2019.
Inmiddels beheert Liander zo’n 2.222 megawatt aan aangesloten vermogen. Dat is de helft meer dan in 2018, waarmee 2019 een geweldige groei heeft laten zien. De groei vond plaats in zowel Noord-Holland, Friesland, Flevoland en Gelderland, net als in het deel van Zuid-Holland waar de netbeheerder actief is.
In alle gebieden waar Liander actief is steeg het gebruik van zonnepanelen. De grootste groei vond plaats in Friesland. Daar nam het gebruik toe met 54 procent. Ook in de andere gebieden was er sprake van dikke dubbele cijfers, wat laat zien dat steeds meer Nederlanders hier gebruik van maken.
Flevoland was de opvallende achterblijver. Toch nam ook daar het gebruik met ongeveer een derde toe. Zelfs in die provincie blijken mensen de voordelen van zonnepanelen in te zien en melden ze die bovendien aan bij hun netbeheerder.
Onder andere in Amsterdam was er sprake van een grote groei. Het aangesloten vermogen steeg van 46 naar 73 megawatt. Dat is een toename van 59%, waarmee de stad het nog beter deed dan de beste provincie. In heel Noord-Holland was sprake van een stijging van 47 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Volgens Liander lijkt het erop dat het de fiscale regelingen vanuit de overheid zijn die de zonnepanelen onverminderd populair maken. Zowel particulieren als bezitters van bedrijfspanden en ontwikkelaars van zonneparken maken er graag gebruik van.
Aan de andere kant is Liander ook kritisch. In de dunbevolkte gebieden is er weinig capaciteit op het net, wat het lastig maakt om extra zonnepanelen aan te sluiten. Dat vraagt om versterking voor het energienet, iets dat de netbeheerder dit jaar bijvoorbeeld 882 miljoen euro kost. Alleen op die manier kunnen we met z’n allen elektriciteit opwekken en daar aan de andere kant gebruik van blijven maken.
Het is aan netbeheerders om ervoor te zorgen dat we de elektriciteit kunnen blijven gebruiken zoals we willen. Met de mogelijkheid om zelf stroom op te wekken, met de zonnepanelen op het dak. De wisselwerking tussen de beiden vraagt om een sterker net dan we tot nu toe hadden. Netbeheerders zoals Liander houden de ontwikkelingen goed in de gaten, om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen die we de komende tijd kunnen verwachten.
Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen
Tesdfkdsifjdsiosdjoisdjiodsfjiodfs isdfj idosj. jisdo jfoidsj iofji odsjio jdsiof jdsio
tester