De Spaanse leverancier Del Amo heeft de meest efficiënte zonnepanelen ter wereld gemaakt. En dat is op zich al uniek, maar vooral omdat het bedrijf het in de jaren ’70 van de vorige eeuw al een keer eerder heeft geprobeerd.
De Spaanse leverancier Del Amo heeft de meest efficiënte zonnepanelen ter wereld gemaakt. En dat is op zich al uniek, maar vooral omdat het bedrijf het in de jaren ’70 van de vorige eeuw al een keer eerder heeft geprobeerd.
Toen lukte het niet om de panelen succesvol op de markt te brengen, omdat ze niet efficiënt genoeg waren. De investering bleek niet rendabel, al is het bedrijf daarna dus niet stil gaan zitten. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar hybride zonnetechnologie, die nu een doorbraak heeft opgeleverd.
Al in 2012 deed Del Amo mee aan de Solar Decathlon Europe. Daar is de basis gelegd voor de hybride technologie, die zowel efficiënt, duurzaam als innovatief is. Het prototype is uiteindelijk uitgewerkt tot de zonnepanelen die er nu zijn.
Een aantal investeringsmaatschappijen heeft de technologie goed ontvangen, waardoor het gelukt is om dit verder te ontwikkelen. Er is sprake van een combinatie van PV-panelen en zonnecollectoren. Samen leveren ze op die manier stroom én warmte. Bovendien zijn de panelen goed geschikt voor kleinere daken, waardoor onder andere huiseigenaren gebruik kunnen maken van de PVT-panelen (Photo Voltaisch Thermisch).
De hybride zonnepanelen leveren 89% meer rendement dan de standaard modellen. Dat betekent dat een paneel ongeveer 5x meer energie kan produceren dan een regulier paneel. Het is de speciale aHTech-technologie die het mogelijk maakt om zo min mogelijk van de zonne-energie verloren te laten gaan.
Het bedrijf slaagt er met de hoge productie inmiddels in om de kosten relatief laag te houden. Het betekent in de praktijk dat de zonnepanelen een interessante investering vormen. Consumenten kunnen de panelen in 4 tot 6 jaar terugverdienen. Op die manier is het een mooie concurrent voor de panelen die er al beschikbaar zijn, omdat het daarbij ook ongeveer gaat om dezelfde termijn. Of het de Spanjaarden lukt om de panelen succesvol op de markt te brengen zullen we gaan zien, maar aan de technologie zal het in ieder geval niet liggen.
Wat er in ieder geval meewerkt is dat Spanje in 2018 de ‘zonbelasting’ heeft afgeschaft. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om er gebruik van te maken. Bovendien is het sinds vorig jaar mogelijk om het overschot aan energie af te dragen aan energieleveranciers. Dat maakt het onnodig om grote batterijen te installeren om de energie op te slaan, waar veel Spanjaarden tegenop zagen.De omstandigheden lijken wat dat betreft gunstig om de nieuwe zonnepanelen op een succesvolle manier te introduceren op in ieder geval de thuismarkt.
Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.
Meer weten? Chat met onze medewerkers, zij vertellen je alles!