Het aantal zonnepanelen op daken in Nederland neemt nog altijd snel toe. Dat geldt voor de huizen van particulieren net als voor de daken van bedrijven. Toch heeft die laatste groep het lastig, omdat de eisen op dit gebied steeds strenger worden.
Het aantal zonnepanelen op daken in Nederland neemt nog altijd snel toe. Dat geldt voor de huizen van particulieren net als voor de daken van bedrijven. Toch heeft die laatste groep het lastig, omdat de eisen op dit gebied steeds strenger worden.
Veel mensen weten dit vooral door ijsstadion Thialf, dat te maken kreeg met allerlei strikte en strenge eisen. Het maakt het lastig om het dak te voorzien van zonnepanelen, die daar geweldig werk zouden kunnen doen. Het dak is goed geschikt om ontzettend veel elektriciteit op te wekken, zowel voor eigen gebruik als voor de bredere omgeving.
Thialf had grootse plannen, om vanaf het begin af aan zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Dat ging lang goed, maar gaandeweg bleek dat de eisen strenger werden. Het viel bijvoorbeeld niet mee om het dak verzekerd te krijgen. De zonnepanelen op het dak zouden volgens verzekeraars een te groot risico vormen.
Met dergelijke eisen valt het niet mee om een dak te verduurzamen. En dat is zonde, omdat uit de praktijk blijkt dat de panelen ontzettend veel voordelen opleveren. Het draagt bij aan een betere milieuvriendelijkheid van de Nederlandse economie. De stroom wordt zowel zelf als duurzaam opgewekt, in plaats van dat we dit moeten importeren of er fossiele brandstoffen voor moeten verbranden.
Onder andere verzekeraars, de installateurs en financieel adviseurs werken al een langere tijd samen om tot nieuwe richtlijnen te komen. Die moeten goed en duidelijk zijn, om er samen voor te zorgen dat er goed mee te werken valt.
Het uiteindelijke doel is een methode waarmee het mogelijk blijft om de zonnepanelen zonder problemen te verzekeren. Daar zijn goede eisen voor nodig, al is het ook belangrijk dat die niet onrealistisch worden.
Met name verzekeraars stellen soms strenge eisen aan bedrijven, als die gebruik willen maken van zonnepanelen. De laatste jaren zijn de richtlijnen strenger worden, om problemen te voorkomen en eventuele schadevergoedingen te beperken.
De daken van bedrijven zitten anders in elkaar dan die van woningen. Dit brengt risico’s met zich mee, die de verzekeraars niet zomaar willen lopen. Aan de andere kant maakt dit het financieel minder aantrekkelijk voor bedrijven om erin te investeren. Ze zien het rendement dat ze met de panelen kunnen maken opgaan aan premie voor de verzekeringen. Op die manier blijft er financieel weinig tot geen winst over, terwijl ook dat natuurlijk een belangrijke reden is om de investering te doen. Dat is jammer, omdat op die manier ook het voordeel voor het milieu verloren dreigt te gaan.
Zelf zonnepanelen kopen of vooral benieuwd naar de rekensom voor uw woning of bedrijf? We berekenen graag wat de investering u kost en binnen hoeveel jaar u die weer heeft terugverdiend. Vraag een vrijblijvende offerte aan, waarmee u eenvoudig ontdekt wat de kosten zijn en op welke opbrengst u aan de andere kant kunt rekenen.