De terugverdientijd van zonnepanelen staat onder druk, door de overheid die de salderingsregeling aanpast. Het is volgens verschillende experts en marktpartijen belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de gevolgen voor de terugverdientijd.
De terugverdientijd van zonnepanelen staat onder druk, door de overheid die de salderingsregeling aanpast. Het is volgens verschillende experts en marktpartijen belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de gevolgen voor de terugverdientijd.
De experts geven onder andere aan dat met name veel huishoudens om de terugverdientijd investeren in zonnepanelen. Ze kopen de panelen om zelf energie op te wekken, waarmee ze de aanschafprijs in een relatief korte periode terugverdienen. Dat is belangrijk voor ze, omdat het op die manier een goede investering is.
“De uitrol van zonne-energiesystemen op de daken van particulieren is sinds jaar en dag een belangrijke kracht van onze energietransitie”, vertelt Erik Snijders van Holland Solar. “Het is relatief makkelijk te doen, voor iedereen te realiseren en een bewezen betrouwbare technologie. Je wekt lokaal groene stroom op en die wordt voor een flink deel ook direct ter plekke verbruikt. Het totale dakoppervlak van de Nederlandse huizen is groot. Dat wordt nog maar op 1,5 miljoen woningen benut. Er ligt dus nog een enorm potentieel aan verduurzaming open in deze markt. De businesscase is eenvoudig en aantrekkelijk, en dat danken we aan onze salderingsregeling.”
Samen met anderen wijst hij erop hoe zonde het zou zijn om deze motivatie bij met name particuliere kopers weg te nemen. Zij kijken naar de aanschafprijs, naar de terugverdientijd en daardoor naar het rendement dat ze kunnen maken. Het plaatje moet kloppen, om zonnepanelen te kopen en daarmee duurzaam elektriciteit op te wekken.
De terugverdientijd is een belangrijk argument voor veel mensen om zonnepanelen te kopen. Dat merken we ook aan onze eigen aanvragen bij GoVolt, voorheen Zonnepanelen Centra. In bijna alle gevallen berekenen klanten eerst de opbrengst die ze kunnen realiseren. Door dat af te zetten tegen de aanschafprijs lukt het om de gemiddelde terugverdientijd te berekenen. Bij een periode van 7 tot 8 jaar vinden veel mensen het een goed idee om de panelen aan te schaffen.
Die terugverdientijd van de zonnepanelen is volgens experts belangrijk om nog een andere reden. Uiteindelijk kunnen consumenten de energie van hun zonnepanelen wellicht opslaan in een
thuisbatterij. Het wordt dan minder belangrijk om terug te leveren. De terugverdientijd blijft dan overeind, ook als salderen nog maar beperkt of zelfs helemaal niet meer mogelijk is. Totdat die batterijen er zijn (en betaalbaar zijn) blijft het wel belangrijk om terug te kunnen leveren. De experts geven daarom aan dat het voorlopig belangrijk is dat de salderingsregeling blijft. Alleen op die manier blijft de terugverdientijd laag en lukt het om nog meer mensen te motiveren om zonnepanelen te laten plaatsen.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de Dakscan en zie precies binnen hoeveel jaar jij jouw investering hebt terugverdiend.