De gemeente Bergen op Zoom vindt het belangrijk om een duurzaam voorbeeld te geven aan haar inwoners. Dat lukt bijvoorbeeld met zonnepanelen op de gemeentewerf, waarvoor ook een tweede locatie ingericht zal worden.
De gemeente Bergen op Zoom vindt het belangrijk om een duurzaam voorbeeld te geven aan haar inwoners. Dat lukt bijvoorbeeld met zonnepanelen op de gemeentewerf, waarvoor ook een tweede locatie ingericht zal worden.
Er is al sprake van 500 zonnepanelen, die laten zien hoe goed het mogelijk is om daar gebruik van te maken. Binnenkort worden er nog eens honderd toegevoegd en er liggen plannen voor nog honderden panelen extra. Het zijn niet de aantallen waar ProRail aan denkt, maar het is wel een goed voorbeeld van een lokale overheid die het initiatief neemt om een voorbeeld te stellen.
In de gemeente Bergen op Zoom gaat het om 500 collectieve zonnepanelen, die op de gemeentewerf liggen. De panelen zijn verkocht aan 46 deelnemers, iets dat een groot succes bleek. Om die reden komen er op korte termijn in ieder geval nog honderd panelen bij. Het oorspronkelijke doel was om 600 panelen neer te leggen en te verkopen, en dat is daarmee gelukt.
Het is een initiatief van de Stichting Energietransitie Bergen op Zoom, die de honderd extra panelen eerst wil verkopen voordat die geplaatst worden. Op die manier zijn het collectieve panelen, waarmee inwoners van de gemeente de kans hebben om een duurzame bijdrage te leveren en daar bovendien de vruchten van te plukken.
De organisatie zit echter niet stil, en werkt onder andere aan een tweede project op het dak van De Wittenhorst in Halsteren. Daar zijn 177 participaties beschikbaar voor 320 zonnepanelen. De participaties kosten 500 euro, om te investeren in 500 kilowatt aan vermogen. Iedereen die twee of meer participaties koopt kan al rekenen op een interessant rendement, waarmee de stichting het zo toegankelijk mogelijk probeert te maken.
Vanaf twee participaties krijgen kopers meer energiebelasting terug, waardoor het onder de streep een interessante investering wordt. Door daarover mee te denken probeert de gemeente er via de stichting voor te zorgen dat meer mensen enthousiast worden over de investering in zonnepanelen. Soms lukt het niet om die op het eigen dak te plaatsen, dan zijn initiatieven zoals deze een goed alternatief.
Zelf zonnepanelen kopen, bijvoorbeeld omdat u geen inwoner bent van Bergen op Zoom? U heeft de keuze uit panelen van verschillende A-merken, altijd op basis van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dat garandeert een goede werking, een interessante opbrengst en bovendien een lange levensduur.
Benieuwd naar de lengte daarvan en hoe lang het duurt om de panelen terug te verdienen? We leggen het u graag uit in een vrijblijvende offerte, uiteraard op basis van de mogelijkheden op uw dak.
Tesdfkdsifjdsiosdjoisdjiodsfjiodfs isdfj idosj. jisdo jfoidsj iofji odsjio jdsiof jdsio
tester