In Nijmegen gaat een nieuwe proef van start met zonnepanelen. Ze liggen niet op het dak van woningen en bedrijven, ook niet op metrostations zoals in Amsterdam, maar in dit geval gewoon op de grond. En belangrijker nog, verwerkt in een fietspad.
In Nijmegen gaat een nieuwe proef van start met zonnepanelen. Ze liggen niet op het dak van woningen en bedrijven, ook niet op metrostations zoals in Amsterdam, maar in dit geval gewoon op de grond. En belangrijker nog, verwerkt in een fietspad.
Het is niet de eerste toepassing van PV-panelen in een fietspad, maar wel een nieuwe proef waarvan de uitkomst niet helemaal duidelijk is. De gemeente wil nagaan of het de moeite waard is om meer fietspaden te voorzien van de panelen. Op die manier kunnen ze elektriciteit opwekken voor huishoudens, lichtmasten en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Aan de andere kant is er geen extra ruimte voor nodig, waardoor er sprake lijkt van een win-winsituatie.
De wethouder in Nijmegen vertelt aan het Algemeen Dagblad dat de stad niet de eerste is in Nederland die hiermee experimenteert. Ook in de buurt van Utrecht wordt er al gebruik van gemaakt. Volgens de gemeente Nijmegen is het een goed voorbeeld om nieuwe toepassingen voor de panelen te zoeken.
De wethouder wijst er daarnaast op dat Nijmegen zich mee als een fietsstad wil profileren. Het draagt bij aan het duurzame karakter, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van de snelfietspaden die er zijn aangelegd en die er de komende jaren bij komen. Er is dan voldoende ruimte om zonnepanelen in de paden te verwerken, waardoor het mogelijk is om twee duurzame vliegen in één klap te slaan.
Er lijkt nog een wereld te winnen, als het gaat om de toepassing van zonnepanelen. We kennen ze nu vooral van de daken van bedrijven en particulieren. Toch is het goed mogelijk om ze op veel meer plaatsen toe te passen, waaronder in een fietspad. Op die manier kunnen we veel meer vierkante meters benutten om duurzame elektriciteit op te wekken.
De proef moet uitwijzen of het voor Nijmegen en andere gemeenten een goed idee is om de komende jaren meer te investeren in panelen op de grond. Als het inderdaad lukt om er veel elektriciteit mee op te wekken kunnen we daar in nieuwe plannen beter rekening mee houden. Bovendien is de kans groot dat ook andere steden met veel fietspaden hier uiteindelijk mee aan de slag zullen gaan.
De eigen zonnepanelen nog gewoon op het dak leggen en daarmee een interessant rendement behalen? In een vrijblijvende offerte berekenen we graag wat de investering is die u dient te doen, en wat daar aan de andere kant aan opbrengsten tegenover zal staan. We maken duidelijk wat de panelen kosten en wat ze opleveren, bijvoorbeeld om de terugverdientijd te berekenen. Die loopt steeds verder terug, omdat de panelen meer opwekken en de prijs daarvan bovendien lager is dan een aantal jaren geleden.
Tesdfkdsifjdsiosdjoisdjiodsfjiodfs isdfj idosj. jisdo jfoidsj iofji odsjio jdsiof jdsio
tester