Met het project PowerParking wordt het gemeentehuis van Dronten energieneutraal. De zonnepanelen op de parkeerplaats wekken elektriciteit op, waardoor het niet meer nodig is om die netto af te nemen uit het stroomnet.
Met het project PowerParking wordt het gemeentehuis van Dronten energieneutraal. De zonnepanelen op de parkeerplaats wekken elektriciteit op, waardoor het niet meer nodig is om die netto af te nemen uit het stroomnet.
Het gaat om nieuwe parkeerplaatsen, met plaats voor maar liefst 1.100 zonnepanelen. De panelen zijn gekoppeld aan een grote batterij, die de elektriciteit opslaat op het moment dat die niet meteen nodig is. Op momenten dat de zon niet of weinig schijnt zorgt de batterij ervoor dat er toch voldoende vermogen beschikbaar is.
Het project is ontwikkeld vanuit het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dronten wil met de parkeerplaats en de zonnepanelen een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.
De parkeerplaats van de gemeente Dronten biedt plaats aan maar liefst 120 auto’s. De ruimte wordt dubbel benut, door op het dak zonnepanelen te plaatsen. Het gemeentehuis in Dronten is het eerste dat de parkeerplaatsen op deze manier dubbel gebruikt.
Het is de bedoeling om hiermee een reeks van energieneutrale gemeentehuizen te ontwikkelen. Bovendien is dat niet alles, omdat het ook meteen gaat om nieuwe parkeerplaatsen die klaar zijn voor de toekomst. Er zijn bijvoorbeeld 16 laadpalen aanwezig. Die zijn beschikbaar om elektrische auto’s op te laden en duurzamer te rijden. De batterij maakt het mogelijk om de auto’s op te laden en om stroom te gebruiken op het moment dat er weinig elektriciteit wordt opgewekt.
“Dronten is trots dat het gerenoveerde gemeentehuis volledig is voorzien van zonne-energie dat wordt opgewekt door het nieuwe solar parking system”, vertelt wethouder Van Amerongen van gemeente Dronten.
De gemeente is actief de samenwerking met ondernemers aangegaan. Bovendien zijn er kennisorganisaties betrokken. Op die manier is er letterlijk en figuurlijk ruimte gemaakt. Het gaat volgens de gemeente en andere betrokkenen heel duidelijk om een pilot, die als voorbeeld kan dienen voor anderen.
Onder andere de gemeente, de provincie, de TU Delft, Eneco, Lelystad Airport en een aantal andere organisaties hebben met elkaar om tafel gezeten. Ze hebben samen gewerkt aan een plan om het gemeentehuis energieneutraal te maken. Én de ruimte goed te benutten, waardoor er maar liefst 120 parkeerplaatsen gerealiseerd zijn.
De TU Delft zal het project de komende tijd monitoren. Hieruit moet blijken wat er goed gaat, waar het beter kan en hoe andere gemeenten en organisaties het concept kunnen gebruiken. Op die manier moet het lukken om meer gemeentehuizen en andere gebouwen energieneutraal te maken. Het project levert dan heel direct milieuwinst en een kostenbesparing op, net als mogelijke navolging door andere geïnteresseerden.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de Dakscan en zie precies binnen hoeveel jaar jij jouw investering hebt terugverdiend.