Netbeheerder Liander komt met een opvallend voorstel: het bedrijf vraagt de overheid om de salderingsregeling versneld af te bouwen. Dat is de regeling die eigenaren van zonnepanelen subsidie oplevert, zodat de panelen zich sneller terugverdienen.
Netbeheerder Liander komt met een opvallend voorstel: het bedrijf vraagt de overheid om de salderingsregeling versneld af te bouwen. Dat is de regeling die eigenaren van zonnepanelen subsidie oplevert, zodat de panelen zich sneller terugverdienen.
Liander wil niet alleen de subsidieregeling afbouwen, er moet ook een alternatief komen. Dat is een subsidie op een thuisbatterij. Dit biedt eigenaren van de panelen de mogelijkheid om de extra energie die ze opwekken op te slaan. Nu leveren mensen die extra energie terug aan het stroomnet, waarvoor ze een gesubsidieerde hoge vergoeding.
Liander wijst onder andere op de capaciteit van het stroomnet. Op steeds meer plekken kan het netwerk de teruglevering door huishoudens en door bedrijven niet meer aan. De grootverbruikaansluitingen hadden al eerder last van problemen. Inmiddels geldt dat ook voor steeds meer kleinverbruikers, zoals consumenten.
De zonnepanelen op het dak wekken op zonnige daken veel elektriciteit op. Dat is goed nieuws, maar Liander en de andere netbeheerders kunnen dat in sommige gevallen niet goed verwerken. Dat betekent dat het stroomnet meer capaciteit moet krijgen. Of, als het aan Liander ligt, dat de huishoudens de elektriciteit thuis zelf gaan opslaan.
Een thuisbatterij zou uitkomst bieden. De extra energie van de zonnepanelen kan in de batterij. Vervolgens kunnen de huishoudens daar bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts gebruik van maken. De panelen wekken dan vanzelfsprekend geen elektriciteit op, omdat er als het donker is geen (zon)licht beschikbaar is.
Zo’n batterij is op dit moment nog erg duur. Dat maakt het voor huishoudens helaas niet rendabel om erin te investeren. In plaats daarvan kiezen ze voor zonnepanelen en leveren ze de extra elektriciteit terug aan het stroomnet. Alleen als een thuisbatterij goedkoper wordt lukt het om aan de andere kant de salderingsregeling sneller af te bouwen. Liander wijst erop dat het daarmee mogelijk is om dit budgetneutraal te doen, zodat de kosten voor huishoudens niet hoeven op te lopen.
De overheid worstelt al langer met de mogelijkheden om de salderingsregeling af te bouwen. Dat gaat uiteindelijk in een aantal jaren gebeuren. Met het plan van Liander zou het mogelijk zijn om dit versneld te doen. Het voorkomt dat huishoudens meer gaan betalen, waardoor de terugverdientijd van de zonnepanelen zou oplopen.
Of de overheid er iets voor voelt om een subsidie voor een thuisbatterij aan te bieden is op dit moment nog niet duidelijk. Er lijkt meer onderzoek nodig te zijn om vast te stellen of dit inderdaad kan helpen om het stroomnet niet onnodig extra te belasten.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Doe de Dakscan en zie precies binnen hoeveel jaar jij jouw investering hebt terugverdiend.